Overwinning bij eerste wedstrijd als officiële rugbyclub

DORDRECHT Harderwijk Dolphins is sinds kort een officiële rugbyclub en kon daarom deelnemen aan de afsluitdag van de NRLB competitie in Dordrecht. Traditiegetrouw speelden de nummers 1 en 2 van de competitie tegen elkaar en mocht Harderwijk aantreden tegen de nummer 3; de Amsterdam Cobra’s.

door Marcel Zakonski

Met slechts 1 reserve speler en een hoop strijdlust werd er op zaterdag 18 juni afgereisd naar Dordrecht. De Harderwijk Dolphins stonden in het voorprogramma van de grote finale die ging tussen de Rotterdam Pitbulls en de Den Haag Knights. Rotterdam was in de competitie al het sterkste team en dat resulteerde in een 42-16 overwinning. Toch maakte Den Haag het de Pitbulls niet gemakkelijk en was de stand bij rust nog gelijk (12-12).

Harderwijk begon scherp aan de wedstrijd en kon een aantal goede aanvallen opzetten. Dat was mede te danken aan mooie lage tackles waardoor Amsterdam niet door de Harderwijkse defensie kon dringen. De Harderwijkers leken daardoor te gaan scoren, maar de spanning of de onervarenheid zorgde ervoor dat de bal net te ver achter de achterlijn werd gedrukt. De stand op dat moment dus nog steeds 0-0. Uiteindelijk werd na bijna een kwartier spelen de eerste try gescoord. De Dolphins konden het goede spel vast houden en wisten niet lang daarna ook een tweede try te scoren. Amsterdam kwam niet goed in de wedstrijd en moest met lede ogen aanzien hoe Harderwijk de score telkens verder uit wist te bouwen. Bij rust stond er een 28-6 voorsprong voor de Dolphins op het scorebord.

In de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Na een try van de Cobra’s kon Harderwijk nog met een antwoord komen, maar daarna waren het de Amsterdammers die de ene na de andere aanval konden opzetten. Er waren inmiddels een aantal spelers geblesseerd en zo had Harderwijk de 2 extra spelers die van buitenaf waren gekomen hard nodig. Ondanks de onervarenheid wist de defensie zich iedere keer goed in lijn op te stellen en bleven de Harderwijkers als een team overeind. Na het laatste fluitsignaal was het nog even spannend of de voorsprong van de eerste helft niet in rook was op gegaan, maar de scheidsrechter maakte al snel een einde aan die onzekerheid. Met een 32-28 eindstand schreven de Harderwijk Dolphins geschiedenis: De allereerste overwinning voor een Harderwijkse rugbyclub.

0da43b3e-f511-4f21-942a-f5db3b69da8c