Kane Krlic start Harderwijk Dolphins RLFC

HARDERWIJK Hij is pas anderhalf jaar in Nederland, maar Kane Krlic (27) heeft grote plannen. De Engelsman uit Sheffield wil ‘zijn’ sport Rugby League beter op de kaart zetten in Nederland. Met de oprichting van de Harderwijk Dolphins Rugby League Football Club is het eerste resultaat zichtbaar.

door Marco Jansen

Kane Krlic is in Harderwijk neergestreken door toedoen van Margot van Laar, zijn vriendin die hij vier jaar geleden op een vakantie in Spanje ontmoette. ,,We hielden contact op internet en ik kwam in Nederland om Margot te ontmoeten. Zij kwam ook naar Engeland, want het is maar een uurtje vliegen. Na wat discussie of zij naar Engeland zou verhuizen of ik naar Nederland zou komen, is het laatste gebeurd.” Hij geniet van de rust op de Veluwe en verbaast zich dat er in het weekend op het terras ook cola wordt gedronken in plaats van de grote glazen bier die hij in de Engelse industriestad gewend was. In Engeland was zijn beroep professioneel rugbycoach. ,,Door mijn studie op de universiteit had ik de hoogste kwalificatie om in de hoogste divisie coach te worden. In Engeland zijn er 42 professionele rugby league clubs die de sport fulltime spelen.” Het contrast met Nederland is groot. ,,Daar zien ze het als een mooi beroep, maar in Nederland is het vrijwilligerswerk en wordt het alleen in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag gespeeld. Toen ik kwam waren er nog maar 13 geregistreerde spelers, nu zijn dat er meer dan 100.” Krlic is door de voorzitter van de Nederlandse Rugby League bond aangewezen als bondscoach en moet daarnaast de sport meer naamsbekendheid geven. ,,Mijn doel is het niveau van het nationale team verbeteren en de sport op scholen promoten. In Harderwijk heb ik clinics gegeven op Landstede, College Nassau Veluwe, MijnSchool en op verschillende basisscholen. Ook heb ik in april op de Koningsspelen gestaan. De interesse was groot en de feedback van ouders, leerlingen en spelers positief. Ook de gemeente was onder de indruk en daarom heb ik de club Harderwijk Dolphins opgericht. De volgende stap is dat we een team voor volwassenen vanaf 16 jaar oprichten en een juniorenteam tot 16 jaar. Tot nu toe zijn 10 spelers geïnteresseerd. Je hebt 13 spelers nodig voor een team.” Kasper Doesborgh van de gemeente Harderwijk heeft het grasveld voor sportcentrum De Sypel geadviseerd als voorlopige speellocatie, aangezien dit een openbaar evenemententerrein is. ,,We starten in de eerste week van november met één keer in de week trainen. Voor deze open trainingen kun je je inschrijven. Eind november wil ik een vriendschappelijke wedstrijd tegen Rotterdam organiseren.” Hoge doelpalen zijn voor Krilc in het begin nog niet nodig. ,,We willen geen drempels maar het zo toegankelijk en simpel mogelijk houden. We trekken nu een lijn, waar je overheen moet om te scoren.”

RUGBY LEAGUE & UNION Rugby League is niet te verwarren met de televisiesport Rugby Union, waarvan het WK nu in Engeland plaatsvindt. ,,Rugby League is een stuk simpeler te begrijpen. Na zes tackles moet je gescoord hebben anders ben je de bal kwijt. Rugby League is een snellere, meer atletische en conditionele versie dan Rugby Union, waarbij het aantal tackles ongelimiteerd is en na elke tackle een gevecht om de bal ontstaat. Die sport is beter bekend in Nederland.”

Krlic ziet kansen voor Rugby League in Harderwijk en Nederland. ,,Het doel is 20 leden in het eerste jaar. Dat is een realistisch aantal voor een gebied waar de sport nog niet bekend is. We gaan tegen de andere drie clubs spelen om het Nederlands kampioenschap en de topteams gaan spelen tegen België. Het is een mooie kans om Harderwijk op de kaart te zetten, ook in landen als Engeland, Australië en Nieuw Zeeland. Het plan is het aantal clubs per jaar met twee te vermeerderen. Hoe groter Rugby League groeit en hoe meer scholen zich aansluiten, hoe meer sessies ik kan doen.”

Bron: Het Kontakt – 14-10-2015

3584632

De uit Engeland afkomstige Kane Krlic is met de Harderwijk Dolphins een Rugby League Club gestart. (foto: Marco Jansen)